Begin en einde

Petra Bouma, 03 jun 2020
Sinds vorig jaar ben ik volledig zelfstandig ondernemer in de zorg. Een grote en spannende overgang na ruim 30 jaar als verpleegkundige en lactatiekundige op de kraamafdeling te hebben gewerkt. Het begin van het leven was lange tijd mijn enige werkgebied. Aanstaande moeders en hun pasgeborenen waren mijn grote passie. Nu combineer ik die groep met de zorg voor mensen in de laatste fase van hun leven.
 
Op het eerste gezicht misschien een groot contrast. Bevallen en nieuw leven verwelkomen is natuurlijk ook iets heel anders dan afscheid nemen van het leven. Maar in beide gevallen zijn het fysiologische processen, dat wil zeggen, het hoort bij de normale gang van het leven. Ten tweede zijn het hele intieme levensveranderende gebeurtenissen. Het zijn hele emotionele momenten voor iedereen die daarbij aanwezig is. 
 
In beide gevallen is autonomie van de persoon belangrijk. Bij een bevalling is het belangrijk dat de aanstaande moeder gevraagd wordt hoe ze haar weeën op wil vangen. Onder de douche of in bad, op een bal of in bed of een combinatie van die dingen. Van belang is dat ze mee kan beslissen hoe ze gaat bevallen.  Op een baarkruk, in bad of in bed, alles kan. Uiteindelijk maakt de manier waarop ze bevalt niet uit, maar wel of ze zich gehoord en gezien heeft gevoelt en of ze het gevoel had dat er mét haar en niet over haar werd beslist. Ook in de laatste levensfase is daar veel aandacht voor. Kwaliteit van leven is waar het om gaat. Mensen om je heen waar je je fijn bij voelt, eten wat je lekker vind en dat het allemaal zo comfortabel mogelijk is.
 
Ik vind het heerlijk om er te zijn voor de mensen die mij nodig hebben. Te kijken waar de behoeftes liggen in het moment en daarop in te springen.

En alhoewel deze twee bijzondere fases van het leven contrastrerend lijken heeft de begeleiding grote overeenkomsten en past het goed bij mij. Kortom ik ben blij dat ik een bijdrage mag leveren aan het begin en het einde van het leven.

Powered by webXpress