Borstvoeding en corona

Petra Bouma, 16 mrt 2020
Vorige week schreef ik nog een artikel over huidhonger en het belang van aanraking. Deze week met de realiteit van Corona dat zich steeds duidelijker laat zien is de boodschap dat we in plaats van meer, minder sociale contacten moeten hebben en ook dat de contacten die we hebben niet lichamelijk zijn. op een afstand van anderhalve meter. Het voel als een slechte film waar we met z'n allen in terecht zijn gekomen. Het hele sociale leven komt langzaam tot stilstand. Verloskundigen doen alleen  de noodzakelijke controles en kraambedbezoeken via de telefoon of beeldbellen. Belangrijk om de verspreiding van Corona te beperken.

Wat nou als je een baby hebt.

Wanneer je borstvoeding geeft zorgen je ervoor dat je baby met iedere keer dat hij aan de borst gaat naast de voeding ook antistoffen meekrijgt voor wat er in de omgeving rond gaat.  Jij maakt antistoffen aan die via de borstvoeding bij je baby terecht komen. Ook als je als moeder ziekt ben is het belangrijk dat je samen met je baby blijft en blijft voeden. Live voeden is het beste en het makkelijkst, maar als dat niet lukt is gekolfde moedermelk het beste alternatief. Als je als moeder ziek bent is het belangrijk dat er voor jullie samen goed gezorgd wordt.
Er wordt geadviseerd om niet naar verjaardagen en zo te gaan. Kraamvisites vallen daar ook onder. Aan de ene kant jammer natuurlijk, want je bent trots en wilt het delen met je naasten. Aan de andere kant is wat we altijd doen, visite langs laten komen voor beschuit met muisjes sowieso misschien niet een heel goed idee. Voor de hechting en het opstarten van de borstvoeding, het wennen aan het nieuwe leven als ouders van een baby is het eigenlijk veel fijner als je geen rekening hoeft te houden met anderen. Het aanpassen aan het nieuwe ritme kost tijd en die nemen we in de westerse wereld bijna niet meer. De verbinding die je hierdoor met je baby en ook de rest van de familie krijgt is onbetaalbaar. Dus geniet van de rust die deze chaos met zich meebrengt. 

Ik wens ons allemaal veel sterkte en wijsheid de komende tijd
Powered by webXpress