Maternal Mental health Month

Petra Bouma, 07 mei 2020
In één van de nieuwsbrieven die ik ontvang las ik dat het deze maand Maternal Mental health Maand is. Toen ik verder ging zoeken op internet zag ik dat het eigenlijk de week van 4 tot 10 mei is. De week die, wellicht niet geheel toevallig, eindigt op Moederdag. In het Nederlands is het een hele mond vol  en klinkt het een stuk minder mooi:  de maand van de geestelijke gezondheid van moeders. Het is een belangrijk onderwerp om onder de aandacht te brengen, want als moeders niet goed in hun vel zitten heeft dat invloed op het hele gezin. En vooral baby's en kinderen ervaren daar de levenslange gevolgen van. Zwangerschap en bevallen is een fysiologische gebeurtenis in het leven van een vrouw en het hoort een gebeurtenis te zijn die je als vrouw kracht geeft. Het is vaak uitdagend op verschillende vlakken, maar aan het eind hoort het zo te zijn dat je het gevoel hebt dat je de wereld aankunt. 
 
Dat is niet altijd het het geval. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat de geboorte van mijn dochter van grote invloed is geweest op mijn (mentale) gezondheid. Achteraf gezien kan ik zeggen dat de manier waarop ik de bevalling beleefd heb geleid heeft dat ik mezelf niet serieus nam, wat uiteindelijk leidde tot een burn-out.

Want het maakt verschil of je je na de bevalling voelt alsof je de wereld aankunt of dat ze je bij elkaar kunnen vegen. Het heeft invloed op hoe je naar jezelf, naar je baby en naar de rest van de wereld kijkt.  Het werkt ook door in het maken van beslissingen voor jezelf en je kind
 
Dat heeft niet persé te maken met de manier waarop je bent bevallen. Ook al lijkt alles op het oog goed ben je gelukkig met je baby, toch kan het voor jou voelen alsof er iets niet klopt. In mijn geval ben ik heel snel bevallen waardoor ik na de bevalling heb gevoel gehad dat ik zomaar opeens een kind had. Alsof ik helemaal niet zwanger was geweest. Maar ik was gezond en ik heb een gezonde dochter, dus ik had niks te klagen vond ik en mijn omgeving. Toch voelde ik mij niet goed en kon nergens met mijn gevoelens terecht, vooral ook omdat ik mezelf hierin niet serieus heb genomen.
 
Uiteindelijk is het een belangrijk thema in mijn leven geworden en heeft het er voor gezorgd dat ik me meer ben gaan verdiepen. Tijdens de opleiding voor geboortetrauma therapie viel alles op de plek. Gevoel wordt vaak als ondergeschikt behandeld, maar het is de sleutel voor een gelukkig maar vooral ook gezond leven. Je eigen gevoel is leidend en dat is ook de kracht van geboortetrauma therapie. Dat jou gevoel belangrijk is en niet wat ik als therapeut denk dat belangrijk is. Niemand kan voor jou bepalen hoe jij je moet voelen..
 
Jij doet ertoe als moeder en dat jij je goed voelt is belangrijk. Om een corona slogan te gebruiken: Stay safe, stay sane, stay healthy
Powered by webXpress