Over mij


   Ik ben Petra Bouma

  • lactatiekundige IBCLC
  • geboortetrauma therapeut.
  • draagdoekconsulent en 
  • ZZP verpleegkundige


Ik heb in mei 2019 de opleiding geboortetrauma therapie met succes afgerond. Ik ben daar heel blij mee en trots op om verschillende redenen. Ten eerste omdat het mij heeft geholpen om dichter bij mezelf te komen. Ten tweede omdat ik daardoor moeders kan helpen in hun kracht te komen, zodat gezondheid en geluk ervaren. 


Ik ben vanaf mijn middelbare school al gefascineerd door zwangerschap en geboorte. Later kwam daar borstvoeding bij, en ben ik lactatiekundige geworden. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat het mij niet ging om de borstvoeding, maar om de relatie tussen moeder en kind. in de laatste jaren die ik in het ziekenhuis werkte lag mijn focus op huid op huidcontact in het eerste uur maar ook in de periode daarna. Ik werd hierin gedreven door mijn gevoel, maar veel wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat huid op huid contact in deze eerste periode leidt tot een betere hechting tussen moeder en kind. En betere borstvoedingsresultaten niet te vergeten.

De reden dat ik zo mee bezig ben is terug te voeren naar mijn jeugd en het diepe gemis aan verbinding met mijn eigen moeder. Ik dook steeds dieper in de materie, door eerst verpleegkundige op de kraamafdeling te worden, daarna lactatiekundige en draagconsulent en nu geboortetraumatherapeut en kwam steeds meer tot het besef dat dit is waar het om gaat. Verbinding.

Verbinding van de moeder met haar kind, zodat ze kan zien horen en voelen wat het kind nodig heeft en daarop reageert. Zodat het kind zijn eigenheid kan ontwikkelen in verbinding met de moeder. Hiermee zorgt de moeder voor een stevig fundament dat de basis is voor en lichamelijk en geestelijk gezond leven.

Tijdens de zoektocht kwam ik ook in aanraking met het werk van Gabor Maté die heel helder de verbinding ligt tussen emotionele (on)balans en de aan of afwezigheid van lichamelijke ziekte. Emoties zijn niet los te zien van het functioneren van het lichaam.

De periode van zwangerschap en geboorte is normale fysiologische levensveranderende periode in het leven van een vrouw. Het is belangrijk dat een vrouw hier een positief gevoel aan overhoudt zodat ze daarna goed voor haar kind kan zorgen. Want als je zelf niet goed in je vel zit kun je ook niet goed zorgen voor een ander. Door er lichamelijk, maar vooral emotioneel voor haar kind te zijn geeft een moeder haar kind de basis voor een gezond leven. 

Ik ben heel blij dat de opleiding voor geboortetraumatherapie op mijn pad is gekomen omdat het een wetenschappelijk bewezen effectieve methode is die bijdraagt aan de gezondheid van moeders en daardoor ook aan die van hun kinderen.

Door de benadering waarbij wordt uitgegaan van het feit dat het moederbrein alle antwoorden weet wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam aangesproken en kan herstel plaatsvinden
 
 
 
 
Verpleegkundige
Ik ben in 1983 begonnen als leerlingverpleegkundige en werk vanaf 1987 als verpleegkundige op de kraamafdeling. Ik heb altijd interesse gehad in zwangerschap, bevallen, borstvoeding en kinderen. Vandaar dat ik ook de specialisatie Obstetrie en gynaecologie gedaan heb. Borstvoeding heeft altijd mijn speciale aandacht gehad, omdat het voor mij het begin van een belangrijke en bijzondere relatie tussen moeder en kind betekent die ik iedere moeder en kind. in 2019 ben ik gestopt met mijn werk in het ziekenhuis, omdat de manier van werken niet meer bij me paste. De patiënt staat voor mij centraal en ik denk ook vanuit de patiënt en kijk wat er mogelijk is om aan de wensen te voldoen

Lactatiekundige

Borstvoeding is voor mij altijd gewoon geweest, een natuurlijk gevolg van de zwangerschap. Dat natuurlijk niet altijd makkelijk is en dat ook frustrerend was in mijn werk, maakt dat ik de lactatiekundige ben geworden. Zodat ik moeders kon helpen bij de problemen die ze tegenkwamen bij het geven van borstvoeding.

Draagconsulent

Net als borstvoeding is dragen ook natuurlijk en  hoe meer ik over borstvoeding en dragen leer, hoe meer ik er achter kom dat het er eigenlijk om gaat dat je als ouder naar je kind kijkt en waar deze behoefte aan heeft. Borstvoeding en dragen zijn beide manieren om daar op een natuurlijke manier mee om te gaan.

ZZP verpleegkundige

Ik combineer het bovenstaande met werken als ZZP verpleegkundige in de palliatieve thuiszorg, wat inhoudt dat ik mensen en hun familie begeleid in het het laatste deel van hun leven. Het lijken twee totaal verschillende dingen, maar voor mij is de aanwezigheid bij geboorte en overlijden vanuit dezelfde intentie, namelijk het er zijn. Weten hoe het proces gaat en kunnen handelen wanneer nodig, maar vooral kijken waar behoefte aan is en het proces ondersteunen.


Lid van NVL (Nederlandse vereniging van lactatiekundigen) 11801
Lid van VDC (Vereniging van draagconsulenten)
Lid van de BCE (Beroepscoöperatie van Childbirth Educators) 2019010
Lid van Cooperatie Dichtbij
Lid van cooperatie BQR Zorg
 
 

Powered by webXpress