Over mij


   Ik ben Petra Bouma

  • lactatiekundige IBCLC
  • geboortetrauma therapeut
  • Zo beval ik coach
  • draagconsulent en 
  • ZZP verpleegkundige
Ik heb in mei 2019 de opleiding geboortetrauma therapie met succes afgerond. Ik ben daar heel blij mee en trots op om verschillende redenen. Ten eerste omdat het mij heeft geholpen om dichter bij mezelf te komen. Ten tweede omdat ik daardoor moeders kan helpen in hun kracht te komen, zodat ze gezondheid en geluk ervaren. 
Ik ben vanaf mijn middelbare school al gefascineerd door zwangerschap en geboorte. Later kwam daar borstvoeding bij, en ben ik lactatiekundige geworden. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat het mij niet ging om de borstvoeding, maar om de relatie tussen moeder en kind. Borstvoeding is een middel en alhoewel heel belangrijk niet het doel. In de laatste jaren die ik in het ziekenhuis werkte lag mijn focus op huid op huidcontact in het eerste uur maar ook in de periode daarna. Ik werd hierin gedreven door mijn gevoel, maar veel wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat geen huid op huid contact in deze eerste periode leidt tot een minder goede hechting tussen moeder en kind. En borstvoedingsproblemen niet te vergeten.

De reden dat ik zo mee bezig ben is terug te voeren naar mijn jeugd en het diepe gemis aan verbinding met mijn eigen moeder. Via een lange weg, eerst als verpleegkundige op de kraamafdeling, daarna als lactatiekundige, draagconsulent en geboortetraumatherapeut en kwam ik steeds meer tot het besef dat dit is waar het om gaat. Verbinding. De verbinding die je als kind met je moeder hebt vormt de basis voor de verbinding die je met jezelf hebt. En daarmee hoe je in de wereld staat.

Verbinding van de moeder met haar kind, zodat ze kan zien horen en voelen wat het kind nodig heeft en daarop reageert. Zodat het kind zijn eigenheid kan ontwikkelen in verbinding met de moeder. Hiermee zorgt de moeder voor een stevig fundament dat de basis is voor en lichamelijk en geestelijk gezond leven.

Terugkijkend kan ik zeggen dat ik na de bevalling van mijn dochter ook een geboortetrauma had. Ik had een hele snelle bevalling, waardoor ik het gevoel had dat ik uit het niets een kind had gekregen. Ik raakte daardoor het gevoel met mijn lichaam kwijt. Ik wist dat er iets niet klopte maar wat dat kon ik niet goed aangeven. Ik kon niet goed meer aanvoelen wat goed voor mij was en wat niet. Hierdoor ging ik vaak over mijn grenzen heen en kreeg toen ze 6 was een burnout. Daarna begon er een zoektocht naar mezelf en wat ik wilde. Tijdens de zoektocht kwam ik ook in aanraking met het werk van Gabor Maté die heel helder de verbinding ligt tussen emotionele (on)balans en de aan of afwezigheid van lichamelijke ziekte. Emoties hebben direct invloed op, en zijn niet los te zien van het functioneren van het lichaam.

De periode van zwangerschap en geboorte is een normale fysiologische levens veranderende periode in het leven van een vrouw. Het is belangrijk dat een vrouw zich tijdens deze periode goed voelt, zodat ze daarna goed voor haar kind kan zorgen. Stresshormonen beïnvloeden ook de ontwikkeling van het ongeboren kind, dus het is van het grootste belang om in de zwangerschap zoveel mogelijk stress te voorkomen. Ook kun je als je zelf niet goed in je vel zit ook niet goed zorgen voor een ander.  Door er lichamelijk, maar vooral emotioneel voor je kind te zijn geef je als moeder je kind de basis voor een gezond leven. 

Ik ben heel blij dat de opleiding voor geboortetraumatherapie op mijn pad is gekomen omdat het een wetenschappelijk bewezen effectieve methode is die bijdraagt aan de gezondheid van moeders en daardoor ook aan die van hun kinderen.

Door de benadering waarbij wordt uitgegaan van het feit dat het moederbrein alle antwoorden weet wordt het zelf herstellend vermogen van het lichaam aangesproken en kan herstel plaatsvinden
 
 Verpleegkundige
Ik ben in 1983 begonnen als leerling-verpleegkundige en werk vanaf 1987 als verpleegkundige op de kraamafdeling. Ik heb altijd interesse gehad in zwangerschap, bevallen, borstvoeding en kinderen. Vandaar dat ik ook de specialisatie Obstetrie en gynaecologie gedaan heb. Borstvoeding heeft altijd mijn speciale aandacht gehad, omdat het voor mij het begin van een belangrijke en bijzondere relatie tussen moeder en kind betekent die ik iedere moeder en kind. in 2019 ben ik gestopt met mijn werk in het ziekenhuis, omdat de manier van werken niet meer bij me paste. Ik merkte dat ik de technische kant van bevallen en alles wat daarbij hoort minder interessant begon te vinden en dat de sociaal emotionele kant me meer begon te trekken. De vrouw en haar beleving staan centraal en als zij zich goed voelt is de kans dat de bevalling goed verloopt ook een stuk groter.

Lactatiekundige

Borstvoeding is voor mij altijd gewoon geweest, een natuurlijk gevolg van de zwangerschap. Dat natuurlijk niet altijd makkelijk is en dat ook frustrerend was in mijn werk, maakt dat ik de lactatiekundige ben geworden. Zodat ik moeders kon helpen bij de problemen die ze tegenkwamen bij het geven van borstvoeding.

Draagconsulent

Net als borstvoeding is dragen ook natuurlijk en  hoe meer ik over borstvoeding en dragen leer, hoe meer ik er achter kom dat het er eigenlijk om gaat dat je als ouder naar je kind kijkt en waar deze behoefte aan heeft. Borstvoeding en dragen zijn beide manieren om daar op een natuurlijke manier mee om te gaan.

Geboortetraumatherapeut en Zo beval ik coach

Ik heb zelf ervaren hoe een bevalling waarvan iedereen zegt, dat zou ik ook wel willen en ik met mijn hoofd ook vond dat het een prima bevalling was, toch traumatisch bleek te zijn. Het feit dat ik na de bevalling het gevoel had dat ik zomaar opeens een kind had. Het gevoel dat ik niet zwanger was geweest, terwijl ik echt van de zwangerschap genoten heb en er heel bewust mee bezig ben geweest kun je een trauma noemen omdat er iets wezenlijks veranderd is en ik het gevoel had dat er iets niet klopte. Mijn hoofd en mijn gevoel konden niet meer goed samenwerken. Uiteindelijk resulteerde het na jaren in een burnout en een lange zoektocht terug naar mezelf. Mijn missie is vrouwen helpen zichzelf te leren kennen zodat ze keuzes kunnen maken die goed voor hun voelen. Wanneer ze het gevoel hebben dat er iets niet klopt, helpen om zichzelf weer terug te vinden.

ZZP verpleegkundige

Ik combineer het bovenstaande met werken als ZZP verpleegkundige in de palliatieve thuiszorg, wat inhoudt dat ik mensen en hun familie begeleid in het het laatste deel van hun leven. Het lijken twee totaal verschillende dingen, maar voor mij is de aanwezigheid bij geboorte en overlijden vanuit dezelfde intentie, namelijk het er zijn. Weten hoe het proces gaat en kunnen handelen wanneer nodig, maar vooral kijken waar behoefte aan is en het proces ondersteunen.


Lid van NVL (Nederlandse vereniging van lactatiekundigen) 11801
Lid van VDC (Vereniging van draagconsulenten)
Lid van de BCE (Beroepscoöperatie van Childbirth Educators) 2019010
Lid van Coöperatie Dichtbij
Lid van Coöperatie BQR Zorg
 
 
 

Powered by webXpress