Verschil met EMDR

EMDR is tegenwoordig een veel toegepaste methode bij geboortetrauma's. Meer dan de helft van de vrouwen die komen voor geboortetraumatherapie hadden daarvoor ook EMDR gehad en gaven aan dat het hen niet (voldoende) had geholpen of dat ze er juist slechter uit waren gekomen. Waarom werkt EMDR vaak niet zo goed bij geboortetrauma's?

Wat gebeurt er met EMDR 

Bij EMDR ga je terug naar de traumatische ervaring en wordt het herbeleeft, waarna door middel van oogbewegingen het werkgeheugen overvoert met prikkels waardoor de lading eraf gaat. EMDR is een effectieve methode voor mensen met een bewezen PTSS, die is vastgesteld volgens een speciaal daarvoor ontwikkelde vragenlijst. Vaak blijkt dat moeders die niet hebben gehad en is het dus niet zeker of er wel echt sprake is van een PTSS. Dat er sprake is van een trauma is duidelijk, vrouwen geven aan dat ze zich na hun bevalling niet goed voelen.

Wat doet een herstelgesprek

Bij een herstel gesprek wordt juist geprobeerd niet terug te gaan naar die negatieve gebeurtenis, maar de gebeurtenis om te buigen naar iets positiefs. Ook bijzonder is dat het allemaal uit het moederbrein komt. Er wordt niets aan de beleving van de moeder toegevoegd, maar het komt allemaal uit haar eigen intuïtie, dat vaak lang niet is aangesproken of juist vaak genegeerd is waardoor het trauma is ontstaan.

 


Powered by webXpress