Over mij

Ik ben Petra Bouma, lactatiekundige IBCLC, draagdoekconsulent en geboortetraumaconsulent. 

Mijn carrière begin in 1983 als leerling verpleegkundige in het Scheper ziekenhuis, waarna ik vanaf 1987 op de kraamafdeling heb gewerkt. Dat ik daar zou gaan werken was al duidelijk voor mij voordat ik de verpleging in ging. Op de middelbare school had ik al een scriptie gemaakt over zwangerschap en wat deze bijzondere periode betekent voor een vrouw. Ik ben bij veel geboortes aanwezig geweest en heb veel jonge moeders mogen begeleiden in de eerste dagen na de geboorte. In de jaren 80, betekende dat dat de baby's op de babykamer lagen en dat ze op de voedingstijden naar de moeders gebracht werden, voor en na de voeding gewogen werden, moeders het bed nauwelijks uit mochten, laat staan van de kamer af en naar hun kind gaan als ze dat wilden. Er waren heel veel regels, die over het algemeen niet werkten, maar waarvan we toen dachten dat het heel belangrijk en goed was dat het zo ging. Gelukkig is er veel veranderd ten goede en zie je die scheiding niet meer in die mate. 

De band tussen moeder en kind heeft altijd mijn interesse gehad en in het bijzonder borstvoeding. In het begin wist ik eigenlijk niet zo goed waarom, maar het is wel de reden dat ik in 2001 de opleiding tot lactatiekundige heb afgerond. Sindsdien ben ik steeds fysiologischer gaan denken en kom ik steeds dichter bij de reden waarom ik dit mij zo fascineert. Ik heb altijd geweten dat het begin van een mensenleven belangrijk is voor het latere leven. borstvoeding is een natuurlijk vervolg op de zwangerschap en geboorte en zijn allemaal fysiologische processen. In de laatste jaren lijkt de fysiologie steeds verder op de achtergrond te raken en wordt de zwangerschap steeds medischer, met als gevolg dat de geboorten en borstvoeding dat ook worden. Het lijkt alsof we vergeten zijn dat het krijgen van kinderen normaal is.

Ik heb altijd geweten dat het krijgen van kinderen en een natuurlijk gebeuren is en dat vrouwen ook heel goe weten wat goed is voor hun kind. Daar hebben we niet allerlei deskundigen voor nodig. Het is fijn om mensen in te kunnen schakelen als we denken dat het niet goed gaat, maar een moeder weet wat goed is voor haar kind.

Wat ik uit eigen ervaring ook kan vertellen is dat wanneer er tijdens de bevalling iets kan gebeuren wat invloed heeft op het functioneren na die tijd en dat werkt heel lang door. ik had na mijn hele snelle bevalling het idee dat ik zomaar uit het niets een kind had gekregen, terwijl ik heel bewust met de zwangerschap bezig was geweest. Dit heeft ertoe geleid dat ik niet meer kon vertrouwen op mijn gevoel. Het was alsof er en soort van kortsluiting was geweest in mijn hoofd. Ik heb twee keer een burnout gehad en nu na 23 jaar 

Ik wil vrouwen 

 Verpleegkundige

Ik ben in 1983 begonnen als leerlingverpleegkundige en werk vanaf 1987 als verpleegkundige op de kraamafdeling. Ik heb altijd interesse gehad in zwangerschap, bevallen, borstvoeding en kinderen. Vandaar dat ik ook de specialisatie Obstetrie en gynaecologie gedaan heb. Borstvoeding heeft altijd mijn speciale aandacht gehad, omdat het voor mij het begin van een belangrijke en bijzondere relatie tussen moeder en kind betekent die ik iedere moeder en kind.  

Lactatiekundige

Borstvoeding is voor mij altijd gewoon geweest, een natuurlijk gevolg van de zwangerschap. Dat natuurlijk niet altijd makkelijk is en dat ook frustrerend was in mijn werk, maakt dat ik de lactatiekundige ben geworden. Zodat ik moeders kon helpen bij de problemen die ze tegenkwamen bij het geven van borstvoeding.

Draagconsulent

Net als borstvoeding is dragen ook natuurlijk en  hoe meer ik over borstvoeding en dragen leer, hoe meer ik er achter kom dat het er eigenlijk om gaat dat je als ouder naar je kind kijkt en waar deze behoefte aan heeft. Borstvoeding en dragen zijn beide manieren om daar op een natuurlijke manier mee om te gaan.

Lid van NVL (Nederlandse vereniging van lactatiekundigen) 11801
Lid van VDC (Vereniging van draagconsulenten)

 
 

Powered by webXpress