Verschil met EMDR

EMDR is tegenwoordig een veel toegepaste methode bij geboortetrauma's. Meer dan de helft van de vrouwen die komen voor geboortetraumatherapie hadden daarvoor ook EMDR gehad en gaven aan dat het hen niet (voldoende) had geholpen of dat ze er juist slechter uit waren gekomen. Wat is de reden waarom EMDR vaak niet zo goed werkt bij geboortetrauma's?

Daarvoor moet je eerst weten hoe het  trauma is ontstaan. Dat ontstaat doordat iets dat had moeten gebeuren niet is gebeurd. Het moederbrein is een prgramma dat afgdraaid moet worden. Het bereid je voor op je bevalling en moederschap, je leert meer vertrouwen op je  gevoel, je intuitie.

 EMDR
 Geboorteherstel
Emotionele lading wordt er af gehaald
Emotionele verbinding met traumatische gebeurtenis wordt positief herschreven
Er blijft een leegte over
Het voelt alsof er iets geheeld is
(Zenuw) verbindingen worden verbroken   Nieuwe (zenuw) verbindingen worden gemaakt
Vaak meerdere behandelingen noodzakelijk   Meteen blijvend effect na eerste behandeling

 

Wat gebeurt er bij EMDR

Bij EMDR ga je terug naar de traumatische ervaring en wordt het herbeleeft, waarna door middel van oogbewegingen het werkbrein overvoert met prikkels waardoor de lading eraf gaat. Er wordt niet gewerkt met het emotionele brein.

EMDR is een effectieve methode voor mensen met een bewezen PTSS, die is vastgesteld volgens een speciaal daarvoor ontwikkelde vragenlijst. Vaak blijkt dat moeders die niet hebben gehad en is het dus niet zeker of er wel echt sprake is van een PTSS.

Dat er sprake is van een trauma is duidelijk, vrouwen geven aan dat ze zich na hun bevalling niet goed voelen.

  

Wat doet een herstelgesprek

Bij een herstel gesprek gaan we niet bewust terug die negatieve gebeurtenis. We gaan op zoek naar waar de oorzaak van het trauma ligt en geven daar opnieuw een positieve betekenis aan. Het gevoelsleven van de moeder is daarbij leidend. Tijdens de behandeling gaat de moeder op zoek naar de wijsheid die in haar lichaam ligt opgeslagen. Er wordt niets aan de beleving van de moeder toegevoegd, maar het komt allemaal uit haar eigen intuïtie, dat vaak lang niet is aangesproken of juist vaak genegeerd is waardoor het trauma is ontstaan. 


Powered by webXpress