Waarom dragen

Even kort door de bocht geredeneerd: omdat het in onze natuur zit om te dragen. Bovendien zijn baby's die gedragen worden tevreden blije baby's en dat is volgens mijn wat iedere moeder graag wil.
 
Nu de theorie, waarom gedragen onze kinderen zich zoals ze doen:
Er zijn verschillende soorten zoogdieren. Nestvlieders, nestblijvers en dragers. Deze verschillende zoogdieren hebben ieder specifiek gedrag  en ook de melk is aangepast aan de behoefte van deze jongen
 
Nestvlieders zijn bijvoorbeeld koeien en paarden, die na de geboorte meteen kunnen staan en achter hun moeder aanlopen. De melk van deze dieren bevat relatief veel eiwit voor een snelle (bot)groei. Het is belangrijk dat de moeder in de buurt van het jong blijft, als ze te ver weg is gaan de jongen haar roepen.
 
Nestblijvers zijn bijvoorbeeld honden en poezen. Deze jongen zien er nog niet zo uit als hun ouders, vaak kaal en de ogen nog dicht. De melk van deze zoogdieren is relatief vet, want de moeder gaat vaak voor langere tijd weg. het is dan belangrijk dat de jongen stil zijn omdat ze in de natuur anders een prooi zijn voor andere dieren. Als de moeder weer in de buurt is kunnen ze weer geluid gaan maken
 
Lang is gedacht dat er twee soorten zoogdieren waren en aangezien we zeker niet bij de nestvlieders horen hoorden we bij de nestblijvers. De manier waarop lange tijd met onze kinderen zijn omgegaan en heel vaak nog omgaan is alsof we nestblijvers zijn. We leggen onze kinderen in een ruimte bij ons vandaan.
 
Maar als je kijkt naar het gedrag van baby's zie je dat ze niet rustig zijn als ze worden weggelegd en dat ze stil worden als ze opgepakt worden. Dat is ander gedrag dan van nestblijvers. Vaak wordt dat gedrag uitgelegd als "verwennen", maar als je kijkt naar dragers zoals de apen dan zie je dat zij hetzelfde gedrag vertonen. Dragers, de naam zegt het al, dragen hun jongen en dat voelt veilig voor die jongen. Bij de melk van dragers zie je dat er relatief veel suiker inzitten wat belangrijk is voor de hersenontwikkeling. Ook bevat het relatief weinig vet omdat mensen relatief langzaam groeien. Een gevolg daarvan is dat baby's vaak drinken bij hun moeder. Baby gedijen goed bij een constante fysieke aanwezigheid van hun moeder. Bovendien geeft de veiligheid die een baby ervaart in de eerste periode van zijn leven een goede basis om later die veiligheid in zichzelf te voelen.
Powered by webXpress