Bevallen is een feest

07 feb 2020
Bevallen is een feest

Nou dat is misschien ook weer een beetje overdreven, maar als het goed is kijk je met een blij gevoel terug aan je bevalling. Want ook al was het best een zware klus, je hebt het wel geklaard. De pijn van de weeën, waarvan je dacht dat je het niet aankon, lijken een paar dagen na de bevalling of misschien al eerder een vage herinnering. En misschien wel juist omdat het niet meeviel en je het toch gedaan hebt, ben je trots op jezelf. Je hebt het gedaan, met steun op het juiste moment. Je partner die op je rug wreef toen dat pijnlijk was, je moeder die bij je was en je zei dat je het goed deed, een vriendin die met je mee zuchtte toen je het zelf even niet meer wist. 

Want bevallen, dat kunnen wij vrouwen en we doen het allemaal op onze eigen manier. Op wat voor manier je ook bevalt maakt niet zo heel veel uit. Wel dat je de regie houdt over de situatie. Je kunt niet voorspellen of regelen dat je een vlotte bevalling krijgt. Wel dat er met respect met je wordt omgegaan. Dat betekent je vragen kunt stellen over de onderzoeken en interventies die er met je gedaan worden en dat er geluisterd wordt naar jou wensen. Dat jezelf goed luistert naar je gevoel en dat bespreekbaar maakt bij de zorgverlener. Als deze daar geen gehoor aan kan geven is het belangrijk om iemand te zoeken die wel bij je past. Belangrijk is dat je je op je gemak voelt tijdens je zwangerschap en bevalling zodat je deze in vertrouwen kunt doen.
 
Ervaringen, positief of negatief tijdens de zwangerschap en bevalling hebben grote invloed op de periode daarna. Op hoe je functioneert en ook op de relatie met je baby en je omgeving. Wanneer je zwanger wordt verander je van vrouw naar moeder. En dat is nogal een verandering. Een periode waarin je vanaf het eerste begin verantwoordelijk voelt voor een ander wezen. Je gaat over allerlei dingen anders denken.Een periode waarin je veel meer naar je gevoel gaat. Waar je eerst prima met droge ogen naar Notting Hill kon kijken, kun je nu niet zonder een doos tissues.  Belangrijk om je gevoel serieus te nemen en dat te delen met je omgeving. Met je partner en familie, maar zeker ook met je zorgverlener. 
Terug

Powered by webXpress