Dragen

Dragen is een logisch vervolg op je zwangerschap. Negen maanden zat je kindje in de buik. Daar zat hij/zij* lekker warm, veilig en geborgen. Nu hij geboren is heeft hij ook nog de behoefte om dicht bij je te zijn. Door hem te dragen kan hij dezelfde geborgenheid en veiligheid ervaren als hij in de buik had. En voor jou is het ook erg fijn maar ook erg handig! 

Baby's die niet gedragen worden huilen meer, hebben meer last van krampjes, hebben meer moeite met slapen. Huilbaby's worden rustig in een draagdoek of drager, krampjes worden minder, moeilijke slapers slapen snel zodra ze in de doek zitten en als je al een ouder kindje hebt, heb je meteen je handen vrij om ook die aandacht te geven!

Hoe draag je je kindje?

Dat dragen fijn is voor zowel je baby als jou is wel duidelijk maar hoe doe je dat nu het beste?

Iedereen ken wel de bekende merken dragers die in de grote babywinkels te verkrijgen zijn. Makkelijk zul je misschien wel gedacht hebben, maar het is belangrijk om niet alleen te kijken naar de prijs of hoe het er uitziet. Het is belangrijk dat het goed zit voor jou en je baby. Om een baby op een verantwoorde manier te dragen moet een drager aan een aantal voorwaarden voldoen.  Een natuurlijke houding is met een bolle rug en de beentjes in de M-houding/kikkerhouding en goede steun in de nek. Zo zit de baby eigenlijk ook in de buik.

Een ergonomische draaghouding

De heupjes van de baby zijn nog niet volgroeit, dus als je deze in een onnatuurlijke houding "dwingt" kan dat problemen opleveren. 

Als je je kindje met zijn gezicht van je af draagt kan hij niet in de natuurlijke houding zitten; zijn rug kan niet bol omdat hij tegen jouw buik drukt en zijn beentjes kunnen ook niet naar beneden. Bovendien kan hij zijn hoofd niet goed afwenden en troost bij je zoeken, als de prikkels teveel voor hem worden. Of wanneer hij moe is kan hij in deze houding niet gaan slapen.

Dragen met een draagdoek

Als je kiest om te dragen met een doek en dit op de juiste manier doet, zal je baby altijd in de juiste houding komen. Ook voor jou is het dragen met een doek fijn omdat hij altijd precies op jouw lichaam wordt geknoopt hierdoor voelt het niet zwaar aan. Je zult dus wel even moeten weten hoe je moet knopen. Dat lijkt ingewikkeld maar met even oefenen kan iedereen het wel. Ik help je er graag mee! 

Dragen met een drager

Vind je knopen echt te ingewikkeld of te veel gedoe dan kan je natuurlijk ook een drager kiezen. Deze zijn al voorgevormd en knoop je gedeeltelijk of maak je met gespen vast. Zo als je al begrepen hebt van mijn verhaal hierboven is het dus wel van belang om de juiste drager te kiezen. Een drager waar je ergonomisch mee kunt dragen, dus de baby in de juiste houding maar ook voor jouw lichaam prettig. Er zijn verschillende mogelijkheden en merken. Kom gerust de mogelijkheden bekijken en uitproberen! 

Powered by webXpress