Borstvoeding

Ik wil een consult 

Voeden is net als dragen een logisch vervolg op de zwangerschap. Borstvoeding is afgestemd op de behoefte van je baby. en alhoewel het natuurlijk is gaat het niet altijd vanzelfsprekend. Graag help ik je om van het voeden weer een plezierige bezigheid voor jou en je baby te maken.

Waarom borstvoeding

Er zijn 101 redenen te bedenken waarom je borstvoeding zou geven, Een daarvan is dat het de hechting tussen moeder en kind bevordert op een heel bijzondere manier(1). Daarnaast is borstvoeding gemaakt voor onze kinderen, alles is aanwezig voor een gezonde ontwikkeling, zowel lichamelijk als psychisch. De voeding is aangepast aan de behoeftes van de mens als soort en wanneer er bijvoorbeeld griep heerst maak je daar als moeder antistoffen voor aan die via de moedermelk bij de baby terecht komen. Hierdoor helpt het bij de ontwikkeling van het afweersysteem van de baby. Dit werkt op korte termijn bij infectieziektes die voorbij komen zoals verkoudheden en ooronstekingen, maar ook is aangetoond dat het beschermt tegen leukemie, diabetes type 1 en de ziekte van Crohn.
Alle voedingsstoffen die in borstvoeding zitten worden makkelijk opgenomen. De eiwitten in moedermelk worden makkelijker verteerd doordat er een enzym in moedermelk zit dat helpt bij de vertering. In kunstvoeding zitten meer eiwitten, maar de helft gaat er ongebruikt via de ontlasting weer uit.
 
Borstvoeding is altijd bij de hand, je hebt niets nodig alleen jezelf en je baby. De temperatuur is altijd beschikbaar en de kwaliteit is, anders dan kunstvoeding, zonder twijfel altijd goed. Want ondanks dat we in Nederland een goede waterkwaliteit hebben zijn er verschillende momenten in de bereiding van kunstvoeding waar er besmetting met ziekmakende bacteriën kan plaatsvinden.
 
En bij iedere voeding is er automatisch ook meteen een knuffelmoment. Voor baby's is het krijgen van borstvoeding eten en knuffelen tegelijk. Het bevredigt een grote emotionele behoefte die van levensbelang is voor kinderen. 
 


 
 (1) Doordat de baby aan de borst drinkt komt er oxytocine vrij. Die zorgt er aan de ene lichamelijke kant voor dat de melk toeschiet en direct na de bevalling trekt je baarmoeder er ook van samen waardoor je minder bloedverlies hebt. Bovendien stimuleert het het ontwikkelen van moederlijk gedrag en de hechting tussen moeder en kind (lees ook: de Oxytocine factor, K. Uvnas Moberg)
Powered by webXpress