Huidhonger

Petra Bouma, 12 mrt 2020
Gisteren, na een heerlijk weekend met mijn vader en zussen, naar de expositie 'Huidhonger' in het Karmelklooster in Drachten geweest.

Huidhonger krijg je bij het gemis of verlangen naar aanraking en heeft vele gezichten, komt voor bij mensen die alleen leven, maar ook binnen een relatie. Het is belangrijk bij de start van het leven evenals aan het einde en natuurlijk alle tijd die er tussen zit.

Aanraken is een levensbehoefte, net als eten en drinken.

Het is een belangrijk thema in mijn leven. Het is de reden dat ik met moeders en baby's werk en gepassioneerd ben over huid op huid contact. En ook de reden dat ik ik de terminale thuiszorg werk. Eerst was het een onbewuste drijfveer, maar de laatste jaren is me steeds mee duidelijk geworden dat deze behoefte komt uit mijn vroege jeugd en het gemis aan lichamelijk contact met mijn moeder. Wat het mij leert is dat het begin van het leven en hoe er met je wordt omgegaan je vormt. Het gemis aan intimiteit in het begin van een leven iets is dat zich niet makkelijk laat inhalen. Bij de een uit zich dat in geen behoeft hebben aan intimiteit en bij de ander in huidhonger. Intimiteit en veiligheid die in je het begin van het leven meekrijgt zorgt ervoor dat je de veiligheid op latere leeftijd bij jezelf kunt vinden en niet op zoek hoeft om die veiligheid en geborgenheid bij anderen te vinden.

Een aanrader deze expositie. Nog tot 29 maart te zien
https:// www.karmelklooster.nl/ agenda/tentoonstelling/
 — at Karmelklooster Drachten.
Terug

Powered by webXpress